家鄉事, 甚離奇, 近來事, 越睇越似紅樓夢。
假作真時真亦假, 有一種點心, 不知何時, 桃僵李代了又是二三十年了, 年輕人甚至中年人, 很多都是言正而名不作順, 這就是廣東名點心"灌湯餃"!
今時今日, 大小酒樓點心館, 大都有"灌湯餃"出售, 絕大部份都是盅上, 上湯浸著; 其實在形在實上, 都應該叫做"浸湯餃"才對。
想當年, 灌湯餃是一隻隻乾上的, 整隻餃四四正正, 飽飽滿滿, 色澤金黃, 當你從蒸籠夾上碗中, 輕輕咬開餃皮, 上湯暢然送入口中, 繼而啖其魚翅絲, 滿足也。 如今上海的灌湯包是否從廣東人中學過去, 或是廣東人拷貝他, 要學者考究。
這個又是香江歲月中, 一個難以忘懷的記憶, 如今只餘下"美名"了!
講起點心, 老鬼又有嘮叨, 今時今日好多點心都變了樣, 如今世界應為進步的時代, 但是很奇怪, 飲食業反而.....。
何謂點心? 看字即辨, 一點心, 尤其廣府人, 一向溫柔骨子, 飲茶是怡情之事, 茶為主, 點心為次。 點心是綠葉, 但這綠葉又要講究。
以前,其實不是很久的以前, 六十年代前而已, 燒賣、蝦餃都是一口一點, 一又四分一吋至一又二分子方為準, 而且出品是乾爽含汁, 今時"所有"的都是二吋以上, 賣相濕漉漉, 陣味之素氣味;
尤其蝦餃, 今時今日的雲吞麫雲吞一樣, 整隻都是蝦、蝦、蝦、蝦! 既然如此, 不如食蝦, 何需包層皮?
那個時候, 蝦餃有筍乾、木耳、肥肉, 把蝦的鮮味平衡起來, 更顯牡丹綠葉之效, 也是中華文化陰陽調和, 天長地久之美。
燒賣一樣, 肥瘦均衡, 加之冬菰粒吊味, 這才是點心! 如今, 只餘味精及不知所謂的也不知來歷的"魚籽"! 老安按: 這跟香港目前高知及訟棍所作所為一樣, 好嘅唔學, 唔好嘅加油加醋! 誤導蒼生。
還有....糯米雞, 更令老鬼哭笑不得, 一團不知什麼葉包了幾撮糯米,內裡再包一些碎濕濕的不知名似肉的物體, 再加大量味精, 我的奶奶, 這樣便是大點、特點?
往昔, 四四正正, 四吋立方, 荷香撲鼻, 一打開, 撥開糯米, 一二塊雞塊、一片鹹蛋、一件燒鴨再加叉燒, 然後冬菰粒, 瘦肉粒、芙翅粒...。 這配料, 不是大酒樓才如是, 地茂茶居一樣, 其實這糯米雞是把厨房剩餘物質拿來"次品利用", 成本不是那麼多, 何是如今, 不是點心師傅懶, 二是老細眼淺, 三是地產霸權太吸血了!
跟糯米雞一樣, 以前大部份小孩跟父母上茶樓, 雞球大包少不免, 第一內餡豐富, 二是一個攪掂, 老豆可以睇報紙了!
上圖大包之上為豬潤燒賣, 大包內涵豐富, 色香味俱存。
大包基本消失了, 一是老闆賺不到什麼錢, 因為你食了一個, 已飽, 其他東西銷路受影響。
今天大部份酒樓都不太推豬膶燒賣, 一是因為今人怕膽固醇, 二是好豬潤難求, 以前的黃沙潤已消失, 今時豬潤腥、粗、濁。 你怎樣落蘇打, 落味精, 那羶味也能消除, 去年回港, 老友帶去飲茶, 一見有即叫, 很可惜兼遺憾, 都是失望。
講起飲茶, 不其然懷念故人!
兒時, 老父有些時都會帶我去大笪地或修頓球塲的經濟飯店飲荼, 該飯店是英國佬報某一位香港人恩(該人曾不惜一切援助英戰俘)而發牌俾他經營, 而且供應食米, 兒時, 剛和平, 英國佬剛接手, 米不足, 香港人是要被分配食米, 香港島米倉在今之馬寶道小販市塲。
另外, 老父在石塘咀工作, 那個時候, 德輔道西四百號左近, 有一間永春茶樓, 地茂茶居也, 其中企枱裝扮, 幾十年去還印象深刻, 原因? 那些夥計, 一見我這細路, 十分親切, 跟余玩耍也。
五六十年代企枱, 腦中安裝了計數機, 不用紙張, 不用按鍵, 隨口計數,"永"無計錯, 落單一樣, 一眼觀七, 耳聽八方, 永無甩拖! 如今,唉!
又是想當年, 售賣點心大佬, 體力驚人, 捧著大大蒸籠, 口水亂噴, 頻頻加料, 甚為過癮。
又是那個時候, 高檔酒樓飯店, 企枱大都"白鴿眼", 老鬼到踏入商塲才有機會幫趁此等食肆, 不過一開始, 不是味兒, 這些大哥大叔, 對眼裝了X光, 一眼就知你有冇身家, 是否有米之人, 如果被他一照, 得到結論, 你又不是常客, 這樣, 十叫九不睬!
不過, 當然也有例外的, 不能一竹篙打一船人, 到了七十年代中後期, 打工地方在銅鑼灣, 成為"銷士民"(salesman), 十點零鐘, 攪掂瑣碎文書, 聽完訓話, 幾位兄弟一定走去飲早茶, 英皇道北大菜館是蛇竇, 其中企枱孖子添, 成為老友, 其人風趣過癮, 至今還懷念他, 他己往生多年了, 老鬼借此頁向他懷念兼悼念。
一個社會改變是必然的, 可是向那一個方向?
對於飲食, 不知是否年紀大, 味覺壞, 總覺今不如昔, 奈何! 這應是自己問題乎? 無答案, 不過,近年回港, 總覺一年不如一年, 去年的失望最大, 余之味之感覺遲暮了.....?
2015年5月6日星期三
市井之徒想當年之"食"事, 如今又係真即是假, 假變成真了...
近十零廿年, 香港有個怪現象, 就係真嘅就被人唱係假嘅, 但係, 假嘅俾啲報紙佬, 美食家講講下竟然變咗真, 到你話俾佢地聽,乜嘢係真, 咁就被的後生及傳播佬鑑生打死!
市井如老鬼, 係香港做咗幾十年人, 從戒奶開始, 都知道乜包物包, 各有各特式, 井水不犯河水, 可是,唔知幾時開始, 好似係扯落枝事頭婆旗開始,就陰陽顛倒。
如今,不單止香港, 連皇朝神州, 海外各地, 都係張冠李戴、指鹿為馬....
菠蘿包!!!
乜嘢叫菠蘿包呀? 顧名思義, 梗係同菠蘿形象有關啦! 圖中右面果個就係貨真假實嘅菠蘿包!
左面果個正名係"脆皮", 兩者有乜分別? 菠蘿包嘅皮比較結實, 不易碎裂, 做法完全不同, 脆皮一出爐已經係不能經過考驗的, 一碰就甩甩離離, 真係唔知幾時開始, 俾人混水摸魚, 真的話係假!
左上果個叫"墨西哥", 皮係清翠玲瓏, 牛油味特重, 可是, 在市面逐漸逐漸消失.....。
世事真奇怪! 錯嘅反成..........。
包冰又係, 如今又係半真半假!
想當年, 刨冰, 真係"刨"出嚟咖, 見上圖, 吧佬真係搵個金屬刨,係塊牛奶公司生產嘅生冰, 二呎多高, 三呎過外咁長, 一呎咁闊, 死力咁刨, 刨出碎冰花,放上杯紅豆, 或者白蓮子, 或者什菓, 滿滿的, 再淋上花奶, 煉奶, 再加色, 咁先叫做刨冰。
而家, 有的美食家(?), 報紙佬亂咁吹, 邊度邊度紅豆冰正, 老鬼一去到, 一睇, 嘥氣!
唉! 市井簡單食品, 已經弄虛作假如是.....其他....無言!
仲有, 雞尾包, 香港還有多少家麪包店, 係可以實實際際造一個"真正"的雞尾包?
如今, 市面的"所謂"雞尾包, 燕瘦環肥, 奇型怪狀, 有長有短, 有圓有扁, 都叫做雞尾包!
見微知著...我的家鄉....................????????????
唔講的無謂嘢, 想當年, 大部份冰室都有以下食物出品, 就是"克戟"了, 它跟西多士一樣, 是要用牛油及糖漿伴食, 但係比西多鬆化軟綿, 係老鬼兒時至愛, 其實"克戟"是洋文"Hot Pancake"的老廣音譯, 不過這食品在香港已經恐龍咗咯!
市井如老鬼, 係香港做咗幾十年人, 從戒奶開始, 都知道乜包物包, 各有各特式, 井水不犯河水, 可是,唔知幾時開始, 好似係扯落枝事頭婆旗開始,就陰陽顛倒。
如今,不單止香港, 連皇朝神州, 海外各地, 都係張冠李戴、指鹿為馬....
菠蘿包!!!
乜嘢叫菠蘿包呀? 顧名思義, 梗係同菠蘿形象有關啦! 圖中右面果個就係貨真假實嘅菠蘿包!
左面果個正名係"脆皮", 兩者有乜分別? 菠蘿包嘅皮比較結實, 不易碎裂, 做法完全不同, 脆皮一出爐已經係不能經過考驗的, 一碰就甩甩離離, 真係唔知幾時開始, 俾人混水摸魚, 真的話係假!
左上果個叫"墨西哥", 皮係清翠玲瓏, 牛油味特重, 可是, 在市面逐漸逐漸消失.....。
世事真奇怪! 錯嘅反成..........。
包冰又係, 如今又係半真半假!
而家, 有的美食家(?), 報紙佬亂咁吹, 邊度邊度紅豆冰正, 老鬼一去到, 一睇, 嘥氣!
唉! 市井簡單食品, 已經弄虛作假如是.....其他....無言!
仲有, 雞尾包, 香港還有多少家麪包店, 係可以實實際際造一個"真正"的雞尾包?
如今, 市面的"所謂"雞尾包, 燕瘦環肥, 奇型怪狀, 有長有短, 有圓有扁, 都叫做雞尾包!
見微知著...我的家鄉....................????????????
唔講的無謂嘢, 想當年, 大部份冰室都有以下食物出品, 就是"克戟"了, 它跟西多士一樣, 是要用牛油及糖漿伴食, 但係比西多鬆化軟綿, 係老鬼兒時至愛, 其實"克戟"是洋文"Hot Pancake"的老廣音譯, 不過這食品在香港已經恐龍咗咯!
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