有誰還記得當年山東街旺角碼頭冇幾遠嘅鹽焗雞檔呢?
那個時代, 東江菜館曾在基層人物之間, 雄霸一時,客家快餐令中學生、地盤工、裝修佬、行街仔能用最實際的消費填飽午晚飢餓的肚。
醉瓊樓...六七十年代有如蒲公英, 遍佈港九新界, 最初, 以為是同一老細, 後來八卦返來, 原來是無版權的不同拷貝。
不過, 所有叫醉瓊樓的, 不論灣仔、土瓜灣、銅鑼灣、旺角等等都一定有這三寶!
鹽焗雞、東江豆腐與及梅菜扣肉。
今時今日的厨藝大佬們對中間的饀好鬼珍惜, 係咁意咁,抺一抺丁咁多就算, 變咗丁咁多饀豆腐
唉! 有幾多間食肆真係搵鹽焗俾你呀, 另類假普選之嗎! (老鬼講嘅係楓葉國的國情, 請勿跟維港情況掛勾!)
又係鞋一聲, 邊有靚梅菜? 我董事長家鄉本是梅菜之鄉, 不過家陣好似唔覺得仲有噃!
一星期, 星期一鹽焗雞飯; 星期二, 東江豆腐飯; 星期三, 梅菜扣肉飯; 星期四, 什會飯, 志在緩衝一下口味, 跟著又再輪流轉....轉呀轉!
學生、工人、外勤者、不同行業的修理員, 中午時分,濟濟一堂,好不熱鬧。
那個時代, 還未有麥記, 沒有家鄉雞, 更沒有"的呢番薯", 大家樂尚未起步, 大快活老闆還未移民香港, 醉瓊樓就默默地"喂養"著數以萬計的"可隣人"。
不知怎地, 香港經濟起飛後, 市民荷包漲了, 上校叔叔來了, 麥記抵步了, 大家樂樂了, 還有看起來較高一檔的美心響亮了, 舖租長了, 這樣....部份醉瓊樓完成任務撤出了。
又不知怎地, 當他們在的時候, 總跟一起在那些店吃飯時都批評飯菜怎麼樣的難吃, 鹽焗雞味精太多、太鹹, 豆腐釀饀不夠, 梅菜扣肉太肥, 什會飯太雜會了,都是垃圾, 呵呵, 如今好像舌尖還留著那些味精、鹹、肥的味兒!
很奇怪, 現在不太多食肆"重視"鹽焗雞, 很多都沒有出品, 只有海南雞, 就是有的, 只不過是鹽水加味精"浸"冰鮮雞而已。另一方面又有太多"高檔", "阿茂"式的"高知"或"富豪"飯堂弄的什麼古法炮製, 古法是古法, 靠估的估, 整古做怪的古, 一出來, 扮神弄鬼, 攪呢攪路, 打開來, 不也味之"掃"而已!!!
梅菜扣肉一樣, 梅菜不香, 扣肉不爽, 不知如今厨藝界朋友得了什麼"厨林秘笈", 可以弄到扣肉竟無豬味, 有如食"啫喱"!
東江豆腐, 如今又係攞命, 中間肉饀係咁意抺一抺上去, 唔夠四五克! 豆腐又鞋又拾, 唉, 同我最窮時係土瓜灣道(馬頭圍道? 有些失憶了, 那個時候, 工作於馬頭角道一號。)醉瓊樓所"享用"的, 一個是天堂, 一個是地獄! 當然死鬼外母親手做的是天下無敵的東江豆腐!
又是過往事情比今天的更清楚, 更清晰, 那個民不聊生同埋亂世的時代, 九龍旺角山東街尾(有人話係口!)嘅油麻地渡海小輪的旺角碼頭行上幾個舖, 當時是賣"古法"鹽焗雞的, 生意甚紅火, 他們在店面放一大鑊, 下點什麼火記不起了, 鑊中堆滿粗鹽, 店家用紗紙包妥肉雞後埋在熱鹽之中, 到時到候, 拿出來, 香味滿碼頭, 雞皮惹味, 雞肉正嫩, 雞骨夠酥。又係舌尖上的懷舊!
其實當時係唔係真的如形容的好味道.......真的其實未必, 只是過去了的, 矇矓地迷糊地好似真係比而家好, 其其實實的, 那個時候可能係好難啃, 不過時間過去, 有如釀酒, 味兒"好像"醇了, 所以, 有老鬼懷念不是美食的美食, 有人懷念同埋揮舞那.......旗一樣, 錯覺, 幻覺而已!